Megen

Omringd door groen ligt Megen dromerig bij de Maas. De dijk ligt beschermend om het stadje heen. Beschermend tegen stijgend water, maar ook tegen oprukkende stedelijke ontwikkelingen. Zo was er omstreeks 1970 serieus sprake van de aanleg van een snelweg langs Megen, met een brug over de Maas. Maar die plannen zijn tegengehouden.

Kei-verlegen
Veel bewoners van het stadje zagen liever de rust bewaard dan de komst van verkeer en industrialisatie. Maar indommelen kunnen de Megenaren niet. Net zo als zo nu en dan het Maaswater hoog stijgt, klotsen de plannen voor de snelweg en brug regelmatig opnieuw tegen de dijk, vragend om tegenactie. Slenterend door het stadje proef je een verstilde sfeer. Landelijk, landerig, dromerig, ingetogen, verlegen zelfs. Verlegen? Ja. Kei-verlegen komt Megen over. Zelfs de kloosterordes van het stadje zijn van het ‘heel verlegen’ soort: Clarisser slotzusters en Franciscaner broeders die contact met de buitenwereld zoveel mogelijk mijden. Hoe anders is dat andere vestingstadje ‘R’ in de gemeente, waar de hoge huizen zelfbewust hooghartigheid uitstralen. Zo is Megen niet. De huizen zijn meest laag, dicht bij de grond, bescheiden, onopvallend.

Het stadje heeft misschien te veel klappen gehad in de loop van de tijden. Het moet ooit mooi begonnen zijn. Al in prehistorische tijden ontdekten de mensen dat de ondiepten hier in de bocht van de Maas de rivier gemakkelijk oversteekbaar maakten. De natuurlijke hoogte waarom de rivier spoelde bood een veilige woonplek. Zo groeide het strategisch gelegen nederzettinkje langzaam uit tot een belangrijk oord, dat al in 1357 stadsrechten verkreeg en eigen – gouden – munten mocht slaan. Een groot kasteel verleende extra cachet aan Megen.

Maar de strategische ligging bracht ook veel oorlogsellende. In de middeleeuwen, in de tachtigjarige oorlog en daarop volgende oorlogen zaaiden troepen van vreemde en eigen heersers dood en verderf en verwoesting. Dat wierp het stadje telkens ver terug. De dynamiek van het moderne leven leek vervolgens aan Megen voorbij te gaan. Moedeloosheid leek hier wel een plaats te vinden. Als het wat was, werd het toch afgebroken. Bukken en dekking zoeken, keer in je zelf; bescheidenheid en verlegenheid kwamen als een deken over Megen te liggen.
bron: Oss, ’t Magazine

Bekijk hier het actuele woningaanbod in Megen.