Koolwijk
Koolwijk is een van de kleinste kernen van de gemeente; het telt 180 inwoners. De argeloze voorbijganger ziet het niet, maar het is toch nog wel zo groot dat de bewoners zelf onderscheid maken tussen Groot-Koolwijk en Klein-Koolwijk. De Annakapel staat in Groot-Koolwijk, maar verenigt heel Koolwijk in betrokkenheid. Het kapelbestuur bestaat op de pastoor na uit Koolwijkers. Wel twintig Koolwijkers zijn vrijwilliger in het kapelletje. Zij nemen onderhoudsklussen op zich en een aantal van hen is bij toerbeurt koster. Heel regelmatig is er een huwelijksvoltrekking of een doop waar deze kosters bij assisteren. De intieme sfeer van het kapelleke leent zich goed voor deze familiebijeenkomsten.
Groot en klein, verenigd rondom de Heilige Anna
Bij de Annafeesten zijn nog veel meer Koolwijkers betrokken. Jaarlijks komen op het St. Annafeest zo’n duizend tot vijftienhonderd gelovigen bijeen. Die worden na de heilige mis in de open lucht naast de kapel opgevangen in een grote tent. Het Annafeest is een traditie die teruggaat tot begin 1500, toen er al een klein kapelletje stond. In de zeventiende eeuw viel Brabant onder het protestantse noorden, maar het Land van Herpen niet; daar bleef het katholieke geloof onbelemmerd doorgaan. Het kapelletje in de Koolwijk stond op de grens, goed bereikbaar voor katholieken uit Oss en omgeving die aan hun geloof wilden vasthouden. Anna is door de tijd heen met name aangeroepen door vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden.
Leven deed Koolwijk eeuwenlang van de landbouw en veeteelt. Dat is sterk veranderd. Er is nog maar een handvol echte agrariërs. Nieuwe eigentijdse activiteiten zorgen voor bronnen van inkomsten. Een manege sluit nog naadloos aan bij de traditie. Boerengolf is een sport met een knipoog naar de ‘moderne mens’ die het buitenleven opzoekt voor ontspanning en vermaak. Die kan in Koolwijk ook mountainbikes huren en aan outdooractiviteiten deelnemen. De bewoners van Koolwijk overlopen elkaar niet, maar zijn wel sterk betrokken bij hun gemeenschap. De buurtvereniging wordt door iedereen gedragen en organiseert goed bezochte fietstochten, bowlings en speciale kinderactiviteiten. De betrokkenheid met de omgeving is groot; het agrarisch landschap en Herperduin gaan aan het hart. Ook de betrokkenheid op Herpen is groot.
Dat geldt andersom trouwens ook: heeft Koolwijk iets bijzonders, dan is Herpen erbij. De onthulling van het door Koolwijker Geert Castenmiller ontworpen en gemaakte beeld bij het Annafeest van deze zomer is daar een mooi voorbeeld van. Het werd groots en feestelijk onthuld, samen met veel Herpenaren en Herpens muziekkorps St. Hubertus. Het beeld is een samengebalde voorstelling van het eigene van Koolwijk: er steekt een korenaar hoog uit, beelden van koeien zijn zichtbaar, omringd door vele cirkels. De cirkels stellen enerzijds het gesloten dorp voor, maar zijn tegelijk open: de Koolwijkers staan open voor de wereld om hen heen, met St.Anna als patrones in hun midden.
bron: Oss, ’t Magazine
Bekijk hier het actuele woningaanbod in Koolwijk.